Veel van het voer dat wij aanbieden in de Duurzame Dierenwinkel is gemaakt zonder dierlijke producten. Uitzondering is de insectenvoeding die we aanbieden. Veel mensen vragen zich af of een kat of een hond eigenlijk wel vegetarisch kan eten, of misschien zelfs wel veganistisch. Wij denken (deels) van wel en baseren dat graag op onderzoek.
De kat apart
In tegenstelling tot honden zijn katten zogenaamde obligate carnivoren. Een dure woordencombinatie die eigenlijk zegt dat katten verplicht vlees moeten eten. Of nouja, niet zonder voedingsstoffen van dierlijke oorsprong kunnen. Zij hebben namelijk taurine nodig, een aminozuur dat alleen in dierlijke producten voorkomt. Honden maken taurine zelf aan.
Daarom kan een kat dus niet enkel vegetarische of veganistische voeding krijgen. Niettemin is hetgeen dat de gemiddelde huiskat nu binnenkrijgt aan (verwerkt) vlees het andere uiterste. Het advies is dus om op zoek te gaan naar een goede combinatie. Wil je toch bijdragen aan een duurzame wereld. Denk dan eens na over aanvullend vegetarisch voedsel, snoepjes zonder vlees of eten gemaakt van insecten. Allen zijn beter dan de standaard brokken en natvoer voor katten.
Hou de vitamines op peil
Zorg er voor dat je in de gekozen voeding goed rekening houdt met de vitamines die er in zitten. Het zijn wederom de katten die het snelst last hebben van een tekort aan vitamine B12 en vitamine A. Maar ook honden kunnen hier gevoelig voor zijn. De meeste voeding die wij aanbieden is ‘complete voeding’ met alle vitamines en mineralen er in die het dier nodig heeft.
Vegetarische hond?
Als je kijkt naar de jacht van de machtige wolven, dan is het bijna niet voor te stellen dat honden eigenlijk omnivoren zijn, net als de mens. Hun gebit is ook eigenlijk gemaakt om vooral veel vlees te eten, maar dat is ook bij panda’s zo en die eten bijna alleen plantaardig.
De honden van nu zijn ver verwijderd van de wolven van toen. Inmiddels is de omnivoor in hen doorgebroken en eten ze (bijna) alles. Een vegetarisch of veganistisch dieet, mits compleet kan dus heel goed. Er zijn experts die het afraden, maar dat is vooral uit angst dat ze geen gebalanceerd dieet krijgen. Als je daar goed op let, is er niets aan de hand.
Mijn hond Ro is volledig vegan, dat moet ook wel, want hij is allergisch voor dierlijke eiwitten. Dit soort allergieën komen veel voor voor bij (kleine) honden. Soms heb je het heel lang niet door, totdat je een alternatief soort voedsel gebruikt. Opeens is die jeuk dan verdwenen of je hond krijgt meer energie. Zeker redenen om een vegan/veganistisch dieet te overwegen voor je viervoeter.