Sinds mei 2023 is er flink wat discussie over de prijsverhogingen en samenstellingen van de Royal Canin producten. Op Trustpilot gaan mensen flink los. Dat roept de vraag op: is Royal Canin eigenlijk goed om aan je dier te geven?
Royal Canin doet al decennia lang diervriendelijk onderzoek naar de samenstelling van hun producten. Ze leren, ze schaven bij en ze brengen vooral veel verschillende soorten voeding uit. Bijvoorbeeld specifiek voor een dieetdoel of voor een bepaald ras. Dat laatste is de één meer enthousiast over dan de ander. Sommigen vinden het goed dat je afhankelijk van het soort hond voer geeft dat rekening houdt met de basale behoeften en ziektekansen van een ras. Een ander zegt dat het puur marketing is en je dat met voer niet kan beïnvloeden.
Er is geen (openbaar wetenschappelijk) onderzoek naar gedaan, dus het antwoord hierop blijf ik je schuldig.
Kankerverwekkende stoffen
Dat wat niet op de verpakking van Royal Canin staat is wat de antioxidanten zijn. Dat zijn de stoffen BHA (butylhydroxyanisool) en BHT (butylhydroxytolueen). Er zijn zorgen over hun potentieel kankerwerkende eigenschappen. Voor zover nu bekend moet een dier dit heel veel jaren binnenkrijgen om hier last van te ondervinden. Maar niettemin leek het me wel goed om te melden dat ook hier de schadelijkheid van deze stoffen niet wetenschappelijk bij dieren onderzocht is. Dat kan dus nog mee- of tegenvallen.
Restafval van dieren
Over het algemeen is het aangeraden om ook je dier van een veelzijdig dieet te voorzien. Kies je ervoor om dat vlees of vis te laten (en niet insecten), dan is variatie belangrijk. Niet alle brokken van Royal Canin hebben die variatie van dierlijke eiwitten, dus let goed op met wat je kiest.
In Royal Canin zit vlees en vis. Dit is in basis gemaakt van het restafval van dierlijke productie. Dat wat wij als mens niet eten gaat in het honden- en kattenvoer. Dus denk aan de organen, botten, pezen, (volle) darmen, etc.
Keuringsdienst van waarde
De keuringsdienst van waarde heeft destijds een uitzending gemaakt over de dierlijke bijproducten in dierenvoer. Het is een leuke aflevering om te zien.
Wetenschappelijk onderzoek
Graag onderstreep ik onze artikelen altijd met onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Met behulp van AI is het ook veel gemakkelijker geworden om hier informatie over te vinden. Echter, het enige wetenschappelijk onderzoek dat er gevonden werd is afkomstig van Royal Canin zelf, of door Royal Canin gesponsorde organisaties.
Ik heb overwogen of ik dit artikel dan wel moest schrijven, zonder dit wetenschappelijke onderzoek. Toch heb ik besloten dit te doen. Dat is zodat jij, de lezer, in elk geval zelf kan nadenken over hoe je tegen dit dierenvoer aankijkt en je eigen keuzes maakt, zonder de marketingmachine van Royal Canin.
Mocht je wel goed onderzoek kennen of graag jouw visie op dit voer willen delen: de comments staan aan.