Doorgaan naar artikel Ga naar voettekst

Is voer van Royal Canin slecht?

18augustus
Dierenvoeding in een labaratorium (web)

Sinds mei 2023 is er flink wat discussie over de prijsverhogingen en samenstellingen van de Royal Canin producten. Op Trustpilot gaan mensen flink los. Dat roept de vraag op: is Royal Canin eigenlijk goed om aan je dier te geven?

Royal Canin doet al decennia lang diervriendelijk onderzoek naar de samenstelling van hun producten. Ze leren, ze schaven bij en ze brengen vooral veel verschillende soorten voeding uit. Bijvoorbeeld specifiek voor een dieetdoel of voor een bepaald ras. Dat laatste is de één meer enthousiast over dan de ander. Sommigen vinden het goed dat je afhankelijk van het soort hond voer geeft dat rekening houdt met de basale behoeften en ziektekansen van een ras. Een ander zegt dat het puur marketing is en je dat met voer niet kan beïnvloeden.

Er is geen (openbaar wetenschappelijk) onderzoek naar gedaan, dus het antwoord hierop blijf ik je schuldig.

Kankerverwekkende stoffen

Dat wat niet op de verpakking van Royal Canin staat is wat de antioxidanten zijn. Dat zijn de stoffen BHA (butylhydroxyanisool) en BHT (butylhydroxytolueen). Er zijn zorgen over hun potentieel kankerwerkende eigenschappen. Voor zover nu bekend moet een dier dit heel veel jaren binnenkrijgen om hier last van te ondervinden. Maar niettemin leek het me wel goed om te melden dat ook hier de schadelijkheid van deze stoffen niet wetenschappelijk bij dieren onderzocht is. Dat kan dus nog mee- of tegenvallen.

Restafval van dieren

Over het algemeen is het aangeraden om ook je dier van een veelzijdig dieet te voorzien. Kies je ervoor om dat vlees of vis te laten (en niet insecten), dan is variatie belangrijk. Niet alle brokken van Royal Canin hebben die variatie van dierlijke eiwitten, dus let goed op met wat je kiest.

In Royal Canin zit vlees en vis. Dit is in basis gemaakt van het restafval van dierlijke productie. Dat wat wij als mens niet eten gaat in het honden- en kattenvoer. Dus denk aan de organen, botten, pezen, (volle) darmen, etc.

Keuringsdienst van waarde

De keuringsdienst van waarde heeft destijds een uitzending gemaakt over de dierlijke bijproducten in dierenvoer. Het is een leuke aflevering om te zien.

Een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over Dierlijke producten in Hondenvoeding

Wetenschappelijk onderzoek

Graag onderstreep ik onze artikelen altijd met onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Met behulp van AI is het ook veel gemakkelijker geworden om hier informatie over te vinden. Echter, het enige wetenschappelijk onderzoek dat er gevonden werd is afkomstig van Royal Canin zelf, of door Royal Canin gesponsorde organisaties.

Ik heb overwogen of ik dit artikel dan wel moest schrijven, zonder dit wetenschappelijke onderzoek. Toch heb ik besloten dit te doen. Dat is zodat jij, de lezer, in elk geval zelf kan nadenken over hoe je tegen dit dierenvoer aankijkt en je eigen keuzes maakt, zonder de marketingmachine van Royal Canin.

Mocht je wel goed onderzoek kennen of graag jouw visie op dit voer willen delen: de comments staan aan.

1 commentaar

  • doorCiska
    Geplaatst 22 april 2024 Bij 16:36
    Beantwoorden

    Mijn pup kreeg al Royal Canin brok puppy medium bij de fokker. Heb dit zo gehouden. Maar zag wel dat ze bijna altijd te zachte ontlasting had, alleen in de ochtend had ze een goeie drol. Op een gegeven moment had ze Giardia (of misschien ook wel al vanaf dat wij haar kregen, who knows) Ze is nu ruim 6 maanden.
    Giardia was gelukkig vrij snel over, maar nog steeds te zachte ontlasting. Toeval wil dat ze na de Giardia haar laatste melktand brak. Die is bij de DA verwijderd en omdat ze zacht moest eten kreeg ze effe geen brokken meer maar alleen natvoer, wel van Royal Canin overigens. Resultaat: keurige compacte drollen en ze poepte ook veel minder, van zo’n 5 keer per dag naar 2 of 3 keer per dag! Dus er zit al verschil in droog-en natvoer van Royal Canin. Of het kankerverwekkend voer is kan ik niet beoordelen zo, maar bij mij gaan de Royal Canin brokken in ieder geval de deur uit. Ik ga op zoek naar een brok met meer vlees en minder granen, zoals bv. van Acana.

laat een reactie achter