Doorgaan naar artikel Ga naar voettekst

Soorten kattenvoer: duurzaam en gezond

26april
Kat eet van een schaaltje buiten bij het groen

Als je een kat hebt, wil je natuurlijk het beste voor je harige vriend. Maar wat is het beste kattenvoer voor je kat? Er zijn veel verschillende soorten kattenvoer op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel bespreken we een aantal soorten kattenvoer, met speciale aandacht voor duurzaamheid en kattenvoer gemaakt van insecten.

Traditioneel kattenvoer

Traditioneel kattenvoer is meestal gebaseerd op vlees of vis als eiwitbron. Dit kan variëren van slachtafval tot hoogwaardige stukken vlees of vis. Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze dierlijke eiwitten nodig hebben om te overleven. Vlees en vis bevatten veel essentiële aminozuren die katten niet zelf kunnen aanmaken.

Het nadeel van traditioneel kattenvoer is dat het niet erg duurzaam is. De productie van vlees en vis heeft een grote impact op het milieu, door het gebruik van veel water, land en energie, en het veroorzaken van vervuiling en broeikasgassen. Bovendien kan de kwaliteit van het vlees of de vis variëren, en kunnen er hormonen, antibiotica of andere schadelijke stoffen in zitten. Sommige katten kunnen ook allergisch zijn voor bepaalde soorten vlees of vis.

Vegetarisch of veganistisch kattenvoer

Vegetarisch of veganistisch kattenvoer bevat geen dierlijke ingrediënten, maar plantaardige eiwitten zoals soja, erwten of tarwe. Dit kan een aanvulling zijn voor mensen die om ethische of ecologische redenen minder vlees of vis willen voeren aan hun kat.

Het belangrijkste punt van vegetarisch of veganistisch kattenvoer is dat het niet de enige voedselbron kan zijn voor katten. Zoals gezegd hebben katten dierlijke eiwitten nodig om te overleven. Plantaardige eiwitten hebben een ander aminozuurprofiel dan dierlijke eiwitten, en kunnen niet alle essentiële aminozuren leveren die katten nodig hebben.

Kattenvoer met insecten

Een relatief nieuwe trend in de huisdiervoeding is het gebruik van insecten als eiwitbron. Insecten zijn een natuurlijke en voedzame voedselbron voor veel dieren, waaronder katten. Insecten bevatten veel eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen die goed zijn voor de gezondheid van je kat.

Het voordeel van kattenvoer met insecten is dat het zeer duurzaam en humaan is. De productie van insecten gebruikt veel minder grondstoffen en produceert geen methaan of ammoniak. Bovendien worden de insecten meestal humaan behandeld en geoogst aan het einde van hun levenscyclus. Kattenvoer met insecten heeft een veel kleinere ecologische voetafdruk dan traditioneel kattenvoer.

Een ander voordeel van kattenvoer met insecten is dat het hypoallergeen is. Veel voedselallergieën bij katten worden veroorzaakt door de eiwitbron in hun voedsel. Insecteneiwitten zijn een nieuwe en unieke eiwitbron die geen allergische reacties veroorzaakt bij de meeste katten.

Er zijn verschillende huisdiervoedingsbedrijven die kattenvoer met insecten produceren, zoals Imby Pet Food, die meelwormlarven gebruiken als hoofdingrediënt. Imby biedt kattenvoer dat compleet, gebalanceerd en vrij van dierenleed is. Het is goed voor de urinewegen en wordt aanbevolen door dierenartsen. Het is bovendien uitermate geschikt voor moeilijke eters.

Rauw vlees

Rauw vlees is te eenzijdig voor de kat; de balans van voedingsstoffen is niet in orde. Van oorsprong eten katten natuurlijk ook prooien zoals muizen en vogels, maar die eten ze dan met huid en haar op. Alle onderdelen van die prooi bevatten samen wel alle essentiële voedingstoffen.

Conclusie

Er zijn veel soorten kattenvoer om uit te kiezen, maar niet allemaal zijn ze even goed voor je kat of voor de planeet. Traditioneel kattenvoer op basis van vlees of vis kan voedzaam zijn voor je kat, maar heeft een grote ecologische impact en kan ethische bezwaren oproepen. Enkel vegetarisch of veganistisch kattenvoer is geen optie voor katten, omdat ze dierlijke eiwitten nodig hebben om gezond te blijven, als aanvullend voedsel is het wel heel gezond. Kattenvoer met insecten is een innovatieve en duurzame oplossing die veel voordelen biedt voor je kat en voor het milieu. Insecten zijn een hoogwaardige eiwitbron die geen allergieën veroorzaakt en die je kat heerlijk zal vinden.

Bronvermelding

Kattenvoer met insecten | Gezond en Overheerlijk | Imby Pet Food. (n.d.). 2023.
Feiten & fabels over kattenvoer | Consumentenbond 2016.

Koop kattenvoer

laat een reactie achter