Doorgaan naar artikel Ga naar voettekst

Duurzaam?

De duurzame dierenwinkel. Dat klinkt goed, maar hoezo dan duurzaam? In onze ogen is duurzaamheid een streven en kan het geen doel zijn. Het meest duurzaam is om geen huisdier te nemen, het niet te voeden, te wassen of te verzorgen. Dat gaat natuurlijk niet. Tegelijkertijd wil je proberen de pootafdruk van je huisdier zo klein mogelijk te houden, zowel met oog op het klimaat, als sociaal gezien.

Daarom dat bij de Duurzame Dierenwinkel producten zoveel mogelijk duurzaam zijn.

Wat wij bieden is dat wij het uitzoekwerk voor je doen. Wij kijken hoe duurzaam producten zijn en maken aan de hand daarvan ook keuzes of ze in het aanbod komen. Vervolgens leggen we per product uit hoe wij de duurzaamheid hier van bepalen. Daarvoor maken we gebruik van vier standaarden:

1. Waar is het van gemaakt?

Een heel belangrijk onderdeel van duurzaamheid is natuurlijk het materiaal van het product of de ingrediënten van de voeding. We onderzoeken het volgende:

1) Zitten er dierlijke producten in, zoals leer, was, vlees, melk. Maar ook letten we op het gebruik van palmolie, soja, kunstmatige kleur- of smaakstoffen.
Let op: niet alle producten zijn volledig veganistisch.

2) In het geval van voedsel en verzorging kijken we naar of er genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s) in zitten.

3) Daarnaast zijn er materialen die een belastend productieproces hebben, zoals bepaalde plasticvormen en synthetische materialen.

4) Is het product al gemaakt van recyclebare materialen of kunnen de materialen nog gerecycled worden? Dat vinden we belangrijk omdat dit ook de voetafdruk van een product op het milieu verder verkleint.

Hieruit komt een afweging voort. Als een product niet goed scoort op meerdere van deze punten dan nemen we het niet op in het assortiment.

2. Hoe lang gaat het mee?

Goedkoop is duurkoop. We gaan voor kwalitatief hoogstaande producten die lang mee moeten gaan. Zo hoeft het niet snel vervangen te worden of kan het gemakkelijk gerepareerd worden.

Dat is namelijk ook duurzaam, als je met een product zolang kan doen, dat je het niet steeds hoeft te vervangen.

3. Fairtrade

Onze ambitie op duurzaamheid gaat verder. We vinden dat zowel het product zelf als de materialen die ervoor gebruikt worden op een menselijke manier gemaakt moeten worden.

Hangt het label ‘Fairtrade’ er aan, dan is het natuurlijk makkelijk om daar achter te komen. Helaas is het vaak zo dat het niet helemaal duidelijk is waar het product gemaakt wordt. We steken onze tijd in het uitzoeken van de origine van het product. Wanneer het niet bekend is of we zien dat het niet (bepaald) Fairtrade wordt gemaakt dan melden we dat (of verkopen we het niet).

4. Transport & verpakking

Hoe minder transport, hoe minder uitstoot. Dus waar we kunnen, kopen we producten lokaal of dichtbij. Verder kiezen we voor de zo milieuvriendelijk mogelijke vorm van transport. Dan is het maar wat duurder of dan is het langer onderweg. Duurzaamheid staat voorop.

De verpakking van onze zendingen zijn sowieso ook duurzaam. We gebruiken veel gerecycled materiaal en dan vooral karton. Dus geen ladingen plastic in de doos.

Bij onze beoordeling van de duurzaamheid van een product, scoren we het product ook op de verpakking er van. Is die minimalistisch en van een duurzaam materiaal, dan scoort het hoger dan wanneer het helemaal omgeven is door plastic.

5. Gezondheid

Onderdeel van duurzaamheid is ook de gezondheid van mens en dier. De selectie van producten moet bijdragen aan een gezond leven van jouw huisdier(en). Overgewicht, jeuk, problemen met maag en darmen, het kan allemaal te maken hebben met wat je dier binnenkrijgt. Dat betekent ongemak, medische problemen en hoge zorgkosten. We zijn er van overtuigd dat met onze producten je dier minder van dit soort problemen zal hebben.

Omdat er nog niet veel onderzoek is gedaan naar dit soort alternatieven kunnen we enkel afgaan op jouw reactie. Dus beoordeel de producten die je koopt vooral.

Ook houden wij een blog bij, waarin we vaak terug komen op onderzoek dat wel gedaan wordt. In de komende jaren zal dat alleen maar meer worden en zal dit onze overtuiging onderstrepen.

Wat betekent dit voor jou?

  • Het geeft je de mogelijkheid om veel meer informatie op te halen over de dierenproducten dan dat je normaal krijgt.
  • Je kunt erop vertrouwen dat wij al een goede voorselectie hebben gemaakt.
  • Vragen over de duurzaamheid van producten kun je aan ons stellen.
  • Je betaalt een eerlijke prijs voor je producten en de levering. Hiermee draag je bij aan een duurzamere wereld.
  • Je verbetert de gezondheid van je huisdier(en).