Doorgaan naar artikel Ga naar voettekst

Beter een blauw dan een rood speeltje?

2augustus
Beter een blauw dan rood speeltje

Bij het kopen van een bal of speeltje voor je hond, kijk je waarschijnlijk naar de vorm, prijs, geluidseffecten en misschien zelfs het kleurenpalet. Echter, blijkt dat laatste aspect wellicht het belangrijkst te zijn. Het kiezen van de juiste kleur heeft namelijk alles te maken met hun zicht en kleurenwaarneming.

Niet zo eenvoudig als zwart-wit

Tijdens een ontspannende wandeling in de natuur met je hond, vraag je je wellicht af of jouw trouwe viervoeter net zo van de kleurenpracht om zich heen kan genieten als jij. Het antwoord is enigszins verrassend. Het is algemeen bekend dat honden minder kleuren kunnen zien dan mensen, maar de exacte details zijn niet bij iedereen bekend. Een veelvoorkomende misvatting is dat honden alleen zwart-wit zien, maar gelukkig is het niet zo simpel. Hieronder leggen we het uit.

Staafjes en kegeltjes

Honden ervaren de wereld op een minder kleurrijke manier dan mensen. Om dit te verklaren, is het belangrijk te begrijpen hoe het oog werkt.

Wanneer er licht het oog binnendringt, raakt het netvlies de pupil. Het netvlies bestaat uit twee soorten cellen: staafjes en kegeltjes. Beide hebben verschillende functies en geven signalen door aan de zenuwen. Staafjes detecteren lichtsterkte terwijl kegeltjes verantwoordelijk zijn voor het waarnemen van kleuren.

Beperkt kleurenspectrum

Mensen hebben drie soorten kegeltjes, waardoor we een breed spectrum aan kleuren kunnen waarnemen, waaronder rood, blauw, geel, paars, groen en oranje. Honden, maar ook katten, hebben echter slechts twee soorten kegels: blauw en geel. Hierdoor zien ze een beperkter kleurenpalet dan mensen en kunnen ze alleen blauw, violet en geel waarnemen. Door dit beperkte kleurenpalet zien honden de kleuren rood en groen als bruinachtig/geel.

Kies voor blauw of geel

Andere kleuren dan blauw en geel vallen niet erg op voor honden. Als je dus een blauw speeltje koopt voor je hond, weerkaatst de blauwe lichtstraal via de pupil op het kegeltje dat gevoelig is voor blauw. Dit kegeltje stuurt vervolgens een signaal naar de hersenen, waardoor je hond de blauwe kleur waarneemt. Als je daarentegen een rood speeltje aanbiedt, zullen er maar weinig of zelfs geen kegeltjes zijn die de rode kleur kunnen waarnemen en doorgeven. Hierdoor valt de rode kleur weg en wordt het niet opgemerkt door je trouwe viervoeter.

Alle kleuren die niet blauw of geel zijn, zien er voor honden al snel bruin of vaag uit. Bekijk de onderstaande foto om het verschil te zien tussen het zicht van je hond en ons zicht. Kies dus bij voorkeur een speeltje in het blauw of anders geel. Blauw steekt het meest af voor honden, vooral op een groene ondergrond zoals gras, en daar worden ze zeker blij van!

Een paar van onze blauwe en gele speeltjes

laat een reactie achter