Doorgaan naar artikel Ga naar voettekst

Tips om duurzamer voor je huisdier te zorgen

26mei
Hond in het gras

Wil je graag op een duurzamere manier voor jouw huisdier zorgen? We laten je graag zien dat het helemaal niet moeilijk is!

Een huisdier zorgt natuurlijk voor flink wat afval. Denk aan poepzakjes of kattengrind, talloze kapotte speeltjes en lege snack-verpakkingen en voerzakken. 

Dat er wat afval is, is onvermijdelijk, maar er zijn wel manieren waarop je dat afval kunt verminderen of minder slecht voor het milieu kunt laten zijn. 

Verzorging

Soms heeft je huisdier een wasbeurt nodig. Een groot aantal shampoos bevat sulfaten en parabenen. Sulfaten zijn stofjes die de huid en haar helemaal ontdoen van vuil, maar ook de goede vetten en oliën verwijderen, waardoor de huid van je hond kan uitdrogen en irriteren. Parabenen zijn een chemisch middel dat er voor zorgt dat een product minder snel bederft. Helaas zorgt het in combinatie met een droge huid voor een hoop jeuk en irritatie.
Ook zit dierenshampoo vaak in een plastic fles. Dit kan duurzamer!
Er gelukkig steeds meer soorten shampoo te koop die vrij zijn van sulfaten en parabenen én duurzaam zijn verpakt.

Poepzakjes

Je kent ze wel, die grootverpakkingen met felgekleurde poepzakjes bij de dierenwinkel. Deze zakjes zijn gemaakt van plastic en vaak ook behoorlijk dun. Ze kosten niet zo veel, maar zijn wel ontzettend slecht voor de natuur. Ze kunnen ook niet gerecycled worden omdat ze niet bij het plastic afval mogen. 

Een duurzamer alternatief zijn bijvoorbeeld de poepzakjes van Benevo. Dit zijn biologisch afbreekbare zakjes van stevige kwaliteit en gemaakt op basis van maiszetmeel. De verpakking is ook geheel recyclebaar door het karton en de inkt op waterbasis. 

Speeltjes

De meeste katten en honden zijn dol op spelen met speeltjes. Het liefst worden zo ook kapot gemaakt. Na een aantal speelbeurten verdwijnen er een hoop in de prullenbak. Dat je huisdier dingen kapot kan maken is een gegeven, maar als je speeltjes aanschaft die langer mee gaan en van gerecyclede materialen zijn, zet je al een stap je in de duurzamere richting! 

Doorsnee speeltjes zijn gemaakt van plastic. Het productieproces is vervuilend, maar ook breekt het slecht af. Door speeltjes te kopen van bijvoorbeeld natuurlijk rubber, wol of vilt ben je beter bezig.

Voeding 

Het juiste voer vinden voor je huisdier kan soms best lastig zijn. Prijs, ingrediënten, kwaliteit, allergieën; er zijn vaak veel dingen om te overwegen. Op het gebied van voer zijn er een aantal keuzes te maken als het op duurzaamheid aankomt. 

Verpakkingen van voer zijn vaak van plastic. Je kunt er voor kiezen om voeding te kopen dat wordt verpakt in gerecycled plastic, maar ook in (gerecyclede) papieren zakken.

Het is altijd belangrijk om er voor te zorgen dat er zo min mogelijk ‘troep’ in het voer voor je huisdier zit. Check daarom altijd de ingrediëntenlijst. Is het hoofdbestanddeel tarwe of zitten er veel (onbekende) E-nummers in? Dan kun je beter iets anders kiezen. 
Het meest duurzame is voeding geven waar weinig tot geen vlees in zit. Mocht je wel voor voeding kiezen waar dierlijke producten in zitten, kies dan voor biologisch vlees of vis van hoge kwaliteit.

Geef je voer zonder dierlijke producten? Controleer dan de inhoud op zo veel mogelijk natuurlijke producten. Zorg er ook voor dat de voeding compleet is; dit betekent dat jouw hond of kat alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt die ze nodig hebben voor een gezond leven.

Goede voeding voor je huisdier is super belangrijk. Als je een huisdier goed voer geeft, worden ze minder vaak ziek en krijgen ze op lange termijn ook geen/minder kwaaltjes. De voeding kan ik aanschaf iets duurder zijn, maar het scheelt je ook een hoop onvoorziene dierenartskosten.

Verzending vanaf een webshop 

Het is natuurlijk lekker om vanaf de bank je bestelling bij een webshop te plaatsen. Vaak worden je producten dan in een veel te grote doos met een hoop opvulmateriaal bij je thuisbezorgd. Als je iets bestelt, bestel dan zo veel mogelijk producten in één bestelling. Dat scheelt namelijk ook een aantal ritjes voor de bezorgservice. Er zijn steeds meer webshops die bezorging via Fietskoeriers aanbieden. Dit bedrijf bezorgt je pakketje op de fiets! Als je bij ons iets in de webshop koopt, proberen we dat ook zo vaak mogelijk met de fiets te laten bezorgen. Bestelling uitgepakt? Gebruik de kartonnen doos opnieuw als kunt en zo niet, dan stop hem in ene oud papier bak.

Nog even kort alle tips op een rijtje:

  • Probeer zo veel mogelijk producten van gerecycled materiaal aan te schaffen
  • Kies voor een duurzame vorm van verzending als je iets online bestelt
  • Let op de ingrediënten voeding en verzorgingsartikelen
  • Kies kwaliteit boven kwantiteit
  • Koop lokaal en vermijd de huisdier-giganten