Doorgaan naar artikel Ga naar voettekst

Is strooizout slecht voor mijn hond?

1december
hond met zout onder zijn poot

Het is weer winter. Dat betekent dat het snel donker wordt en dat we ons goed aankleden voordat we de hond gaan uitlaten. Maar wat betekent dit voor jouw hond?

Strooizout

Bij Alledaagse Vragen kwam de vraag naar voren of strooizout slecht is voor de natuur. Dat is deels zo, maar er kwam ook interessante informatie over strooizout en honden naar boven. Dat deel ik hier graag met je:

Als er gestrooid is ligt er vaak heel veel zout op straat en dat blijft aan hondenpootjes plakken. Het is een beetje afhankelijk of je een kort- of een langharige hond hebt. Maar de hond komt thuis en gaat de pootjes aflikken en dan krijgt ie best wel veel zout binnen.

Hij gaat dan extra drinken. Van veel zout kunnen honden een zoutvergiftiging krijgen. Ze kunnen er erg ziek van worden. In het ergste geval, dat gebeurt niet zo gauw hoor, dan kunnen ze er aan sterven. Dus het beste is om, als je thuiskomt, even met een vochtige doek de pootjes van de hond goed schoon te maken. Als je een heel langharige hond hebt, dan kun je de haren bij de pootjes het beste even kort knippen.

Dus: Wil je de hond niet dood, was de poot!

IJs & Sneeuw

Mijn eigen hond Ro heeft er gelukkig nog nooit last van gehad. Er zijn echter  best wat eigenaren die bevriezingsverschijnselen zien op de poten van hun hond. Dat is na een wandeling terwijl het vriest of wanneer er sneeuw ligt.

Dat kun je voorkomen door wat vaseline op de poten van de hond te smeren. Dat biedt een beschermend laagje dat bevriezing tegengaat. Maar vaseline is niet heel natuurlijk en als de hond er aan likt dan krijgt hij het binnen. In dat geval kun je beter een natuurlijk product gebruiken zoals dit:

Donker

Tsja, honden kunnen niet heel goed zien, het donker is nog lastiger voor ze en vormen vervagen. Soms zijn ze daardoor wat meer alert. Maar verder is er niets aan de hand. Alleen heb jij (net zoals ik) vaak) je hond loslopen, dan is het wel handig dat je hem goed kan zien. Met dit lampje krijg je dat zeker voor elkaar. Het is feller dan een gewoon fietslampje en veel beter te bevestigen. Oh en het is waterdicht. Dus zeker een aanrader voor de donkere dagen!