Doorgaan naar artikel Ga naar voettekst

Hondenpoep in de natuur

7maart
Puppy ligt met wc-rol op het gras

Uit een onderzoek van de universiteit in Gent blijkt dat de ontlasting van honden de natuur kan aantasten. Het gaat dan om zowel urine als poep. Wanneer een dier zijn behoefte doet, dan stoot hij daarbij fosfor en stikstof uit. Dit brengt, zoals we allemaal weten, schade aan de natuur voort.

Vooral in gebieden waar veel honden worden uitgelaten en waar ze ruimte hebben om vrij te rennen, is goed te merken dat er veel stikstof door ze wordt uitgestoten. Dit is dan gemiddeld 11kg per hectare. Dat is veel, maar nog niet zoveel als een koe. Daarvan is de uitstoot gemiddeld 64kg per hectare.

Wat kunnen we er aan doen

Voor wat betreft de uitstoot in de urine is er weinig aan te doen, maar de poep is wel te beïnvloeden. Het beste is om de poep op te ruimen, vooral in natuurgebieden. Ook valt er een goede slag te slaan door beter hondenvoer te kopen.

Poep opruimen

Dit betekent dat we poep moeten opruimen, ook als het niet in de weg ligt. Nu is het onzin om te denken dat elke hondeneigenaar de bosjes in kruipt op zoek naar de drol van zijn viervoeter. Maar iets meer zorg voor het opruimen ervan kan geen kwaad. Dus kan het makkelijk en heb je toch een zakje bij je, schroom dan niet om het even op te pakken en weg te gooien. Vooral in (natuur)gebieden waar veel honden komen, kan dit echt bijdragen aan een beter ecosysteem.

Er zijn enorm veel soorten manieren om hondenpoep op te ruimen. Mensen gebruiken boterhamzakjes tot geavanceerd kartonnen zakschepjes. De meest milieuvriendelijke manier om het op te ruimen is met biologisch afbreekbare poepzakjes. Deze zijn niet al te duur en zijn gemaakt van milieuvriendelijk maïszetmeel. Qua gebruik merk je echt geen verschil met de gewone plastic zakjes.

Voeding verbeteren

De meeste hondenvoeding bevat veel vlees en daarmee veel eiwitten. Daar zit veel stikstof in. Alleen de eiwitten die een hond nodig heeft kunnen ook uit plantaardige bronnen komen of vanuit insecten. Deze eiwitten worden beter opgenomen en daardoor poept de hond minder en is er minder stikstof uitstoot. Dat is nog even los van alle gezondheids- en milieuvoordelen.

De Duurzame Dierenwinkel verkoopt heel veel hondenvoer dat goed is voor de hond en tegelijkertijd de stikstof uitstoot verminderd. Hier zit bijvoorbeeld geen Hydolisaat in, dat er om bekend staat slecht opgenomen te worden. Dus loopt de hond eiwitten mis omdat hij het gewoon weer uitpoept.

Hondje poept op het gras

Bronnen

Afbreekbare producten