Doorgaan naar artikel Ga naar voettekst

Nieuw onderzoek: vegan honden zijn gezonder

19april
puppy sitting in bench

In een recent onderzoek is gebleken dat honden die veganistisch voer kregen minder vaak naar de dierenarts hoefden. Het onderzoek is gedaan door de Universiteit van Winchester.

Alternatief voedsel voor gezelschapsdieren kan voordelen bieden op het gebied van milieu. Het helpt ook voor het dierenwelzijn die tot voedsel voor gezelschapsdieren worden verwerkt, zoals koeien kippen en varkens. Sommige mensen maken zich zorgen dat het welzijn van de huisdieren hierdoor in het gedrang komt. Dat was voor de Engelse wetenschappers de reden om dit te gaan onderzoeken. Ze gaven 2536 honden van allerlei soorten, maten en leeftijden één van drie soorten diëten:

  • Normaal fabrieksvoer
  • Rauw vlees
  • Veganistisch

De 2.536 baasjes verstrekten informatie over één hond, die gedurende minstens één jaar een dieet van conventioneel vlees (1.370 = 54%), rauw vlees (830 = 33%) of veganistisch (336 = 13%) had gekregen. Ze onderzochten zeven algemene indicatoren van een slechte gezondheid:

  1. ongebruikelijk aantal dierenartsbezoeken,
  2. medicijngebruik,
  3. overgang naar een therapeutisch dieet na aanvankelijk een veganistisch of vlees gebaseerd dieet te hebben gevolgd,
  4. mening van het baasje,
  5. mening van de dierenarts,
  6. percentage zieke honden,
  7. aantal gezondheidsproblemen per zieke hond.

Nu bleek dus dat honden die het veganistische voer kregen, minder gezondheidsklachten hadden. Vooral de klachten rondom maag/darm, botten en gewicht namen tot de helft af. Absoluut weer een motivatie om te kijken naar het veganistisch voeden van jouw huisdier.

Waarschijnlijk is dit het meest grootschalige onderzoek tot nu toe rondom veganistische hondenvoeding. Wij, bij de Duurzame Dierenwinkel, hopen natuurlijk dat er nog meer onderzoek volgt en dat houden we voor je in de gaten.