In Oostenrijk moeten eigenaren vanaf 2026 aantonen dat ze kennis hebben van het houden van honden, voordat ze er een kunnen aanschaffen.
Het is al lange tijd verplicht in Zwitserland. Spanje schrijft zelfs een verplicht “rijbewijs voor huisdieren” voor. Nu volgt Oostenrijk dit voorbeeld. Vanaf 1 juli 2026 moeten iedereen die daar een hond wil houden, minimaal vier uur theorie en twee uur praktijk volgen en een deskundigheidscertificaat behalen voordat ze een dier mogen aanschaffen.
Voorheen had elke federale staat zelf de bevoegdheid om te bepalen hoe en in welke vorm expertise van dierenbezitters werd geëist. In Stiermarken moesten bijvoorbeeld de eerste hondenbezitters sinds 2012 een „hondenklantcertificaat” overleggen, terwijl in Neder-Oostenrijk alleen houders van „hondenlijst” het bewijs moesten leveren. In Wenen was er sinds 2019 een algemene verplichting om dit bewijs aan te leveren. In Opper-Oostenrijk trad op 1 december 2024 een wetswijziging in werking, die de verplichting om bewijs van deskundigheid te leveren instelt.
Uniforme basiskennis voor iedereen
Ondanks de invoering van de verplichting in Wenen is het aantal officieel geregistreerde honden gestegen van 55.099 in 2019 naar meer dan 60.000 in 2022. Dit toont aan dat de maatregel geen afschrikwekkend effect heeft gehad, maar eerder het verantwoordelijkheidsgevoel van hondenbezitters heeft versterkt. De landelijke invoering van de specialistische cursus is bedoeld om ervoor te zorgen dat honden op de juiste manier worden gehouden en dat permanent aan hun behoeften wordt voldaan.
De verplichte specialistische cursus biedt essentiële informatie voor het houden van honden, waaronder zorg, gezondheid, ontwikkeling en wettelijke voorschriften. Deze maatregel is bedoeld om hondenbezitters beter voor te bereiden op het dagelijks leven met hun dier. Het vermogen om moeilijke situaties correct in te schatten en gepast te reageren, is hierbij van groot belang.
Een ander positief effect van de verplichte cursus is dat spontane aankopen van honden worden verminderd. Veel honden worden impulsief gekocht en later weer afgestaan. De verplichting om de verantwoordelijkheid voor de lange termijn te begrijpen, verkleint het risico op dergelijke onbezonnen beslissingen.
Nederland
In Nederland zijn er (helaas) nog geen plannen voor een dergelijke verplichte cursus. Dat, terwijl ook hier het hondenbezit alleen maar groeit. Neem daar de verstedelijking bij, waardoor er meer mensen (en dus meer honden) op minder vierkante meters wonen, en je hebt een cocktail voor problemen.
Wat vind jij, moeten Nederlandse baasjes ook verplicht op cursus, zoals in Oostenrijk straks het geval is?